страх

Яке це щастя – коли не страшно

Життя в страху - це завжди пекло. Для щастя базове – це безпека: жити, відкриватись, мріяти, дивитися вперед, а не весь час озиратися на всі боки.

Знаєте, чого найбільше хочуть ті, кому регулярно боляче? Сховатись. Вони хочуть зникнути, опинитися в місці, де ніхто не може завдати їм болю.

Там, де страшно, там немає місця легкості, веселощів, спонтанності та щастя. Весь вільний простір займає страх, то тихіше, то голосніше він завжди є.

Ті, хто живе у безпечному середовищі, навіть не уявляють, скільки енергії та сил з’їдає страх і як організований світ тих, кому страшно.

Як це – жити у “страшно”

Ті, хто жив у ситуації тієї чи іншої форми насильства, знають, як це – жити у “страшно”.

Коли до приходу батька-алкоголіка, вся сім’я завмирає в напрузі, вгадуючи настрій по кроках, а дехто за ними визначає і скільки він випив. Як ювелірно підбираються слова і точно здійснюються дії. Як завмирає все всередині і ховаються ножі в будинку, та так, щоб, не дай боже, не показати, що страшно, а мати смикає від напруження дітей, щоб не провокували.

Ті, хто жив із жорстокими батьками знають, як ховати щоденник чи виправляти оцінки, як погоджуватися “щоб не було гірше”, як мовчати про проблеми, щоб не отримати чергову істерику чи шмагання, як зливатися зі шпалерами та не говорити зайвого.

Ті, хто жили в сім’ї, де образити чи вдарити – норма, ніколи ні на мить не розслаблялися вдома, завжди на чеку.

Ті, хто жили з чоловіками, у яких змінюються жінки за периметром дому, і періодично отримували удари зради на рівному місці, розвивають або навички розуміти, що скоро “прилетить” практично за звуком есемес, інтонаціями або терміновими вечірніми нарадами. Або перетворюються у глухо-сліпих завзято нічого не бачать і не помічають коханок навіть у власному ліжку, аби не відчувати болю.

Для “страшно” не обов’язково, щоб били

Досить приниження, зрад, мовчазного ігнорування, будь-якої неадекватної ситуації поведінки, яка завдає біль.

Всі ці люди в “страшно” звикають жити як партизани, які виживають на території ворога. І навіть у моменти затишшя вони не щасливі, вони знають, що бомба неминуча. І весь час вони зовні відіграють роль, мета якої врятуватися від болю, мінімізувати її, а всередині перебувають у напрузі.

Про щастя, свободу і радість говорити в таких сім’ях не прийнято, тому зазвичай там говорять про дітей, побутові питання чи ні про що не говорять, а ще в них завжди багато втоми та туги.

Бо неможливо бути щасливим там, де не безпечно. Там, де боляче може бути заподіяно будь-якої миті з незрозумілих причин найближчими людьми, тими, від кого у нормальній сім’ї отримують любов, турботу та захист. Не важливі причини, чому ті, хто так живуть, не припиняють це, у кожного вони свої, але життя в страху – це завжди пекло.

І кожен намагається вибратися з нього по-своєму: хтось, заплющуючи очі міцніше і вуха щільніше, і співає “нічого не бачу”. Хтось, навпаки, вмикає світло яскравіше, щоб встигнути побачити до того, як ударять.

Для того, щоб думати про розвиток, щастя та радість, повинно бути можливо не думати, як вижити фізично чи морально, і не витрачати сили на охорону периметра від внутрішнього ворога.

Для щастя базове – це безпека: жити, відкриватись, мріяти, дивитися вперед, а не весь час озиратися на всі боки.

Безпечно – коли не треба боятися

Коли не біжиш вночі коридором, бо в темряві чудовиська, не спиш зі світлом, не ховаєш ножі, не перевіряєш телефон, не здригаєшся на звук черговий і не боїшся повірити чи сказати про щось.

Безпечно – коли не треба чекати, перевіряти, контролювати та уважно прислухатися до настрою.

Безпечно – коли не потрібно встигати згрупуватися, захиститися або видихнути перед ударом, коли не страшно не вчасно зайти, побачити, дізнатися, сказати те, що хочеться.

Безпечно – це коли немає таємних кімнат чи незрозумілих правил, які можна змінювати за настроєм, подвійних стандартів, коли ти впевнений у собі своєї цінності та поваги до того, хто поруч.

Безпечно – це коли у твоєму домі, коридорі чи житті немає чудовиськ.

Авторка – Яна Гараніна

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook